„Felújítás” címén csalnak ki pénzt jóhiszeműektől

Bányai Rudolf | 2021. 06. 02. – 09:07

Főleg a tavaszi és nyári időszakban bukkannak fel azok a magukat szakembernek kiadó csalók, akik fűt-fát ígérve próbálnak pénzt kicsikarni a jóhiszemű lakóktól. Ne dőljünk be a „felújítási” csalóknak! - tanácsolja Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesülete szakmai igazgatója, aki a trükkjeikről is lerántja a leplet.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

Az átverés többnyire úgy kezdődik, hogy egy ismeretlen személy bekopog a kifigyelt tulajdonoshoz és felajánlja, hogy kedvezményes áron elvégez egy kisebb felújítási munkát. Van, hogy azt is megemlítik, hogy a társasházkezelő adott nekik információt arról, hogy hol van igény a munkájára, valamint, hogy az ő engedélyével keresik fel a tulajdonosokat.

Azonnali döntést várnak a csalók

A csalók többnyire azt akarják, hogy azonnal döntsünk, ajánlatuk csak akkor érvényes, ha itt és most megrendeljük. Szerződéskötés többnyire nem történik (mert az pont nincs náluk…), ráveszik viszont áldozatukat arra, hogy fizessen be egy megadott előleget, amiről „természetesen” adnak bizonylatot. Ezt követően általában sosem látni viszont az illetőt.

A felmérésért se fizessünk

Az eset az összegtől függően csalásnak vagy tulajdon elleni szabálysértésnek minősül. Feljelentést tehetünk a rendőrségen, és ha megtalálják az elkövetőt, visszakövetelhetjük az átadott összeget. Fontos, hogy pontosan mi volt az átadott pénz jogcíme. Gyakori, hogy a bizonylatot megtekintve, a korábban előlegként emlegetett összeg más jogcímen szerepel a papíron, például a felmérés díjaként. Sajnos, mivel ezt valóban „elvégezték” (legyen az bármilyen hanyag is), futhatunk a pénzünk után.

Kételkedjünk…

Mindig kételkedjünk, amikor egy ismeretlen személy olyan „kihagyhatatlan” ajánlattal kecsegtet minket, aminek megfontolására nem hagy gondolkodási időt. Előleget, foglalót ne adjunk szerződés nélkül, s ellenőrizzük azt is, hogy az adott a cég egyáltalán létezik-e.

Rovat