Dupla sarcot fizethet a parkolásért, aki most cseréli le az autóját

Szerkesztő | 2021. 06. 17. – 14:16

Nem elég, hogy több tízezer forintra emelkedett az éves lakossági várakozási hozzájárulás (parkolási matrica) díja Józsefvárosban – nemcsak a második, de az első kocsira is (!) –, van még lejjebb. Pikó Andrásék ugyanis duplán fizettetik meg a parkolási díjat azokkal, akik kocsivásárlás előtt állnak: autóváltás esetén ugyanis nincs lehetőség jogosultság átírására.  

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

Az anomáliára egy olvasónk hívta fel a figyelmet, aki a cikkünket elolvasva felkereste az önkormányzatot, hogy bár a közeljövőben lecserélik az autójukat, de befizetik a Pikó Andrásék rosszhiszemű értelmezése miatt megemelt éves lakossági hozzájárulás díját, ami esetükben 52 ezer forintra rúgott. Tették ezt abban a reményben, hogy a parkolási jogosultságot átvihetik majd a hamarosan a megvásárlandó autójukra.

Mint kiderült, erre nincs lehetőség, így kétszer kell kifizetniük a megemelt összeget. Olvasónk az önkormányzattól azt a tájékoztatást kapta, hogy

„ha kocsit cserélünk, akkor kötelesek vagyunk a jelenlegi és a jövőbeli autónkra is kifizetni a díjat, nincs átírási lehetőség kétszer kb. 52.000 Ft-ot kéne befizetnünk”

– fogalmazott levelében a felháborodott lakos.

„Az utcák koszosak, mi szoktuk összeszedni az üvegeket a kocsi körül, hogy ne okozzon kárt a gépjárműben, ezért egy vagyont képesek elkérni. Felháborító” – írta olvasónk, aki a nyilvánosság erejében bízva osztotta meg velünk tapasztalatait.

Így lett fizetős a korábbi ingyenes parkolás a kerületieknek

A jelenlegi magas parkolási hozzájárulási díjak hátterében az áll, hogy Pikó Andrásék egy átfogó parkolási reformot terveztek az idei évre, aminek „köszönhetően” jelentős összegeket szedtek volna be az autósoktól.

Ezt a tervet keresztülhúzta egy kormánydöntés, ami megtiltotta az önkormányzatoknak a lakosság sarcolását koronavírus ideje alatt. Csakhogy Pikó és csapata ezt kijátszva, egy betű megváltoztatásával a második autó után eddig járó parkolási kedvezményeket eltörölte.

A kormányhivatal felszólította, hogy tartsa be a szabályokat. Ennek azonban Pikóék nem tettek eleget, egy fővárosi hibás jogszabállyal való ellentmondásra hivatkozva, amit azóta a Főváros vissza is vont. A kormányhivatal ekkor bírósághoz fordult, amely szintén a lakosok oldalára állt, a döntés azonban félreértelmezhető lett. Bár az indoklás a jogalkotói szándékot – a sarcolás tiltását – világossá teszi, Pikóék mégis úgy értelmezték – Sára Botond szerint rosszhiszeműen – hogy a korábbi kedvezményeket eltörölték.

Így június 11-től több tízezer forintot kell fizetni a lakossági parkolási matricáért.

Fidesz: Pikó biztosítsa a korábbi kedvezményeket!

A Józsefvárosi Fidesz kedden rendkívüli testületi ülést kezdeményezett annak érdekében, hogy haladéktalanul állítsák vissza a korábbi kedvezményeket. Sára Botond szerdán nyílt levélben szólította fel Pikó Andrást, hogy vonja vissza a díjfizetésről szóló döntését, és biztosítsa a korábbi kedvezményeket.