Olvasói levél: Elindult a gettósodás, megállt a fejlődés Józsefvárosban

Sereg László | 2021. 05. 13. – 09:37

Még érezhető volt Józsefvárosban a fejlődés szele: elkezdett szépülni, javulni, élhetőbbé válni - írta levelében egy olvasónk, aki szerint az elmúlt másfél évben a fejlődés megállt, mi több, visszafelé tendál. Példaként említi a korábbi jobboldali városvezetés által szépen felújított, mára pedig az enyészet martalékává váló II. János Pál pápa teret, amelyet - más közterekhez hasonlóan - megszálltak a hajléktalanok.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc, archív, illusztráció

2016-ban költöztem ide, saját tulajdonú ingatlanban, tehát nem csak „átutazóban” vagyok. Nyilván hall az ember elrémisztő híreket a „nyóckerről”, de már akkor érződött, hogy valami elindult a kerületben, és elkezdett szépülni, javulni, élhetőbbé válni. Aztán az elmúlt másfél évben a fejlődés megállt, mi több, visszafelé tendál. Kutyás vagyok. Saját bőrömön tapasztalom (és az újságjukat olvasva leesett az oka), hogy most már több sarkot kell sétálnom azért, hogy a kutyapiszkot kidobjam, mert nincs már annyi kihelyezett kuka, mint régen. Koszosak az utcák – és az nem mentség, hogy „nem győzik takarítani” –, ugyanis elődeiknek valahogy mégiscsak sikerült... És nem, nem azért, mert most több a kutya. A közbiztonságról nem is beszélve. Mikor ideköltöztem kevésbé féltem esténként az utcákon, mint most. Mert voltak járőröző rendőrök, igazoltatások, kihelyezett rendőrségi pontok. Aztán hipp-hopp ez is eltűnt. Pláne most, hogy indokolt is lenne leginkább ebben a kerületben…

© Fotó
Hírnyolc, archív, illusztráció

Barátságos parkból hajléktalanok „otthona”

A szépen felújított II. János Pál Pápa tér csak az enyészetté válik, amit leginkább az Alföldi utcában lévő hajléktalan szállónak köszönhetünk. (Félreértés ne essék, legyenek ilyen intézmények, de miért a belváros „szívében”?!) Ezen intézmény lakói ugyanis leginkább a parkban élősködnek amortizálva azt, átadáskor egy felújított, barátságos parkot kaptunk, most már egy padra nem merek leülni, mert vagy fekáliába, vagy üres alkoholos üvegek közé, vagy épp egy hajléktalan „otthonába” csüccsennék. A beton kockákat a sarkokon szintén nem értem, mint ahogy azt sem, hogy a régebben kihelyezett virágos oszlopokat az elmúlt egy évben miért nem sikerült gondozni, miért bontották azokat is le?!

Egyre rosszabb a helyzet

Semmi fejlődést nem tapasztalok, és most csak egyszerű, politikától mentes civil, fiatal lakóként mondom ezt, aki eddig kevésbé szégyenkezett a hírhedt „nyócker” miatt, hogy itt lakik és bízott egy szépülő, régi fényét visszakapó 8. kerületben… Mostanra viszont újra pironkodok, mert egyre rosszabb a helyzet. Kár érte.

Réka