Kultúra

 • Védettségi igazolvánnyal május 11-től ismét látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum.
 • Sztravinszkij, Sosztakovics és Prokofjev műveiből ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar május 6-án, amelyet ingyenesen meg lehet tekinteni a zenekar youtube csatornáján.
 • Többek közt a józsefvárosi Turay Ida Színház örökös tagja, Jászai Mari-díjas színész, Érdemes- és néhány napja már Kiváló művész. Ezek fontos, komoly díjak, de Mikó István ennél sokkal több, egy minden korosztály számára szeretnivaló színészlegenda.
 • Videót tartalmaz
  A Szigony utca látképében benne van az egész története: ha végig sétálunk rajta, éppúgy találunk itt régi bérházakat, felhőkig nyúló betonrengeteget és modern irodaépületeket is. Miliője filmesek fantáziáját ragadta meg: itt játszódott Szomjas György kultikus mozija, a Roncsfilm is.
 • A lakosság harmada már megkapta az első védőoltását, ennek megfelelően az ország fokozatosan újranyitnak az intézmények. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár első lépésként újraindította a cserepont szolgáltatását.
 • A muzeális intézmények szakmai színvonalának fejlesztését és gazdasági konszolidációját is célul tűzte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelynek egyik lépéseként összevonják a Magyar Nemzeti Múzeumot és a Természettudományi Múzeumot.
 • Szeretnék egy teljesen baráti, laza blueszenekart alapítani és örömzenét játszani – mondja Tátrai Tibor, aki a számos elismerés mellett 2021. március idusa óta a Kossuth-díj büszke tulajdonosa, valamint nem mellesleg Józsefváros díszpolgára is.
 • 129 évvel ezelőtt, 1892. március 29-én született Mindszenty József, a kommunista diktatúra idején megkínzott és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt bíboros, aki életével példát mutatott hitből, bátorságból és hazaszeretetből.
 • Pikó András polgármester A magyar kultúra napja előtt jelentette be, hogy bezáratja Józsefváros kulturális fellegvárát, a Józsefvárosi Galériát, valamint a Zászlómúzeumot és a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központot, amelynek munkatársai így utcára kerültek. A Józsefvárosi Galéria dolgozói az intézmény közösségi oldalán közzétett búcsúlevelükben azt írták: a baloldali kurzus megvonta a támogatást a kultúrától, holott nem ezt ígérték. A levél úgy tűnik annyira kínos volt Pikó Andrásnak, hogy azt töröltették, jelenleg ugyanis nem olvasható a Józsefvárosi Galéria közösségi oldalán.
 • Tátrai „Tibusz” Tibor, Józsefváros díszpolgára is kiérdemelte idén a magyar kultúra ápolásáért és műveléséért járó legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat. Mikó István, a Józsefvárosban működő Turay Ida Színház társulatának tagja pedig Magyarország Kiváló Művésze lett.
 • A mai napon, a székely szabadság napján arra a három székely vértanúra emlékezünk, akiket 1854. március 10-én azért végeztek ki Marosvásárhelyen, mert életben akarták tartani a levert magyar forradalom és szabadságharc lángját. Idén ez a nap azonban a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés melletti kiállás miatt válik még különlegesebbé.
 • A nemzetközi nőnap előestéjén új, régészeti ásatásokon napvilágot látott tárgyakból nyitott virtuális kiállítást Nőnek való vidék? címmel Magyar Nemzeti Múzeum.