Kultúra

 • Petőfi Sándor és Csáth Géza is megfordult Pest egyik nevezetes vendégfogadójában, a Fehér Ló szállóban, amely később lakóház, majd kulturális intézet lett. A Rákóczi út 15. számú épület történetének eredtünk a nyomába.
 • Bár Pikó András polgármester azt ígérte, újranyitják a bezáratott Józsefvárosi Galériát, egy teljesen más irányba ment el az önkormányzat. A jelek szerint egy profitorientált Józsefvárosi Múzeumként nyitnák meg a helyet.
 • Korszakalkotó jelentőségű volt a vasúti, tengeri és közúti reformja, illetve folyószabályozási intézkedései, amelyek révén méltán nevezték pályatársai vasembernek, vasminiszternek. Baross Gábor, a dualizmus korának egyik legtevékenyebb gazdaság- és közlekedéspolitikusa emlékét utca, tér, szobor és emléktábla is őrzi Józsefvárosban.
 • 155 évvel ezelőtt, 1866. június 18-án született Korányi Sándor, az orvostudomány elismert alakja, aki a vesebetegségek széleskörű diagnosztizálásán túl számos belgyógyászati területen végzett kutatómunkát. Majd’ három évtizeden keresztül vezette a Klinikákon működő belgyógyászati klinikát, amely már 75 éve a róla elnevezett utcára nyílik.
 • Camerata Mediolanense első alkalommal lép fel szombaton este nyolc órától Magyarországon, a Szent József templomban rendezett jótékonysági koncertjük bevételével a Baross utcai Fellegajtó Nyitogatók Alapítványt támogatják.
 • Felújítják és a magyarországi szlovákok kulturális és közösségi központjává alakítják a Rákóczi út 57. szám alatti, úgynevezett „láthatatlan” szlovák evangélikus templomot. Az erről szóló támogatói okiratot a napokban írták alá, ami végleges megnyugvást jelent a körülötte álló épületek lakóközösségei számára is, hiszen a leromlott állapotú templom a környező házakra is veszélyt jelentett.
 • A harminc éves múltra visszatekintő Zászlómúzeum gyűjteményét az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum fogadta be, miután Pikó András A kultúra napjához időzítve bezáratta azt. Kocsis Máté szerint a kultúra leépítése zajlik a kerületben.
 • Éppen 203 évvel ezelőtt, 1818. július elsején született Semmelweis Ignác, aki gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezésének köszönhetően drasztikusan csökkenteni tudta az ezzel kapcsolatos elhalálozásokat. Munkásságával méltán érdemelte ki, hogy az utókor az anyák megmentőjeként tekint rá. Józsefvárosban két szobra, valamint a kerületben több karral jelen lévő orvosi egyetem is őrzi Semmelweis emlékét, aki 2019-ben Józsefváros posztumusz díszpolgára lett.
 • A Magyar Nemzeti Múzeum kertjének rekonstrukciója során új helyet kapott a Forum Romanum-oszlop: a Róma város ajándékaként Budapestre került ókori műemléket restaurálása után a Budapesti Olasz Kultúrintézettel szemben állították fel.
 • Egy szaxofonozó farkast ábrázoló, 4,5 méteres vasbeton szoborral tisztelegne a roma zenészek és a roma kultúra előtt Józsefváros baloldali vezetése, amely az év elején leépítette a Józsefvárosi Cigányzenekart. A szocialista időkre hajazó „alkotás” a Mátyás téren kapna helyet.
 • Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amely június 26-án, szombaton 1600 programmal – köztük több józsefvárosi is – várja az érdeklődőket. A szociális és egészségügyi dolgozók a családjaikkal ingyen látogathatják a rendezvényeket.
 • A XIX. század derekán a légszesz, azaz a világítógáz vette át az uralmat a közvilágításban. Az első pesti légszeszgyárat 1856-ban építették az Új vásártéren (ma II. János Pál pápa tér). A gyárban már 108 éve nincs gáztermelés, arra csak a környező utcák neve – Gázláng és a Légszesz utca – utal.