semmelweis

 • Újabb egészségügyi fejlesztések a józsefvárosi klinikákon. 2,2 milliárd forintból korszerűsítették a Szentkirályi utcai Belgyógyászati és Hematológiai Klinika A és B épületét, ahol új kórtermeket, kúraszerű részleget és laborokat is kialakítottak. A beruházás kiemelt kormányprogramban valósult meg.
 • Éppen 203 évvel ezelőtt, 1818. július elsején született Semmelweis Ignác, aki gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezésének köszönhetően drasztikusan csökkenteni tudta az ezzel kapcsolatos elhalálozásokat. Munkásságával méltán érdemelte ki, hogy az utókor az anyák megmentőjeként tekint rá. Józsefvárosban két szobra, valamint a kerületben több karral jelen lévő orvosi egyetem is őrzi Semmelweis emlékét, aki 2019-ben Józsefváros posztumusz díszpolgára lett.
 • A gyógyszeripari kutatás-fejlesztés elősegítése érdekében együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft-vel. Az egyetem megkapta a gyógyszeripari cég kiváló minősítését is, amivel a legkiválóbb kutatóhelyek közé került.
 • Felnőttkori térdfájdalmak, tények és tévhitek a parasport világából, gyakori sportsérülések, a „home office” környezet kialakítása – többek között ez is felmerül témaként a Semmelweis Egészség Napok április 29-i online programján. A mozgásra és a mozgásszervi betegségekre fókuszáló rendezvényen előadásokkal, tornával várják az érdeklődőket.
 • Extra oltópontot hozott létre a várandós és szoptató kismamák számára a Semmelweis Egyetem. Az intézmény szombaton délután azt közölte, hogy a nagy érdeklődés miatt a továbbiakban csak azokat a várandósokat oltják be a hétvégén, akik a megfelelő beutalóval és várandósgondozási kiskönyvvel érkeznek.
 • A legfontosabb gyermekbetegségekről és a kicsik egészséges táplálásáról is szó lesz a Semmelweis Egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának következő online programján.
 • A koronavírus-fertőzésen három hónapja bizonyítottan átesetteknél egy vakcina elégséges a védettség kialakulásához – állítja Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.
 • Betegemelő rendszert helyeztek üzembe a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A Nem Invazív Légzésterápiás Osztály háromágyas kórtermében elsősorban a túlsúlyos betegek mozgatását segíti a korszerű, mérleggel ellátott szerkezet. A COVID–19 betegellátás kapcsán egyre több túlsúlyos beteg került az osztályra, így nagy segítség ez a fejlesztés.
 • Az ország egyik legnagyobb és legmodernebb COVID-ellátóhelyévé vált a Semmelweis Egyetem Tömő utcai Pulmonológiai Klinikája, ahol már három CT-készülék segíti a betegellátást.
 • Az új információs vonalon a COVID-ellátásról, többek között a csomagküldésről és a kivételes esetekben engedélyezett látogatásról tájékozódhatnak a Semmelweis klinikáin fekvő Covid-betegek hozzátartozói.
 • „A koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzettel összefüggésben ellátott feladatokról” című szabadon választható tantárgy bevezetéséről döntött a Semmelweis Egyetem, amely lehetővé teszi, hogy a hallgatók kreditpontot kapjanak a PCR-mintavételekben és egyéb járványügyi veszélyhelyzettel összefüggő feladatok ellátásában való részvételért – írja az egyetemi honlap.
 • Képgalériát tartalmaz
  Húszágyas fekvőbeteg, valamint ambuláns ellátásra szakosodott gasztroenterológiai részleg alakult az Üllői úti sebészeti klinikán, amely neve I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikára módosult. Az új profillal kiegészülő klinikán a gasztroenterológus és a sebész egy intézményben dolgozik, tovább emelkedik a betegellátás színvonala is – hangzott el a megnyitón.