szemét

 • Hiába ígérte Pikó András polgármester, hogy többet fordít majd köztisztaságra, egyre koszosabbá, elhanyagoltabbá, szemetesebbé válnak Józsefváros közterei. Ebben talán a 300 új szemetes kihelyezésére irányuló, de szintén be nem váltott polgármesteri ígéretnek is lehet szerepe. Egyik olvasónk arról panaszkodott, hogy a Mikszáth teret is szemét borítja reggelente.
 • Hosszú hónapok után először tartott az önkormányzat „valódi” (nem csak online) közösségi fogadóórát, ezúttal az Orczy és a Magdolna negyed volt terítéken. A főbb témák most is a „szokásosak” voltak: a szemetes utcák, a kutyakaki-hegyek, a hajléktalanok. Érte bőven kritika Pikó Andrást is, aki maga is bevallotta: az Orczy út egy valóban elhanyagolt terület, bármikor arra bringázik a járdán (!), a környék mindig szemetes.
 • A látványos visszafejlődést csak az nem látja, aki vak, vagy akinek azt szolgálja az érdeke, hogy „ne lássa” – írta lapunknak egyik olvasónk, aki szerint azzal, hogy a polgármester egyes döntései miatt – lásd drogambulancia – egyre több a drogos és a részeg a közterületeken az nemcsak a jobb, hanem a baloldali emberek életét is megkeseríti.

 • A köztisztaság javításának korábbi ígérete ellenére a kerület szemetes, a köztereket italozók, hajléktalanok lepik el a lakosok szerint. „Ezekkel a problémákkal muszáj együtt élnünk egyelőre” – mondta az utóbbi két témakört összemosva Pikó András.
 • Ismét megkezdte Budapest tizenkilenc zöldövezetes kerületében – így a józsefvárosi Tisztviselőtelepen és a Százados negyedben is – a zöldhulladék járatszerű begyűjtését az FKF Nonprofit Zrt. Az „FKF logós” zsákokat hetente egyszer, meghatározott napon szállítja el a társaság.
 • Elsősorban a köztisztaságra, a rengeteg kutyapiszokra panaszkodtak a palotanegyediek számára szervezett józsefvárosi közösségi online fogadóórán. Kiderült többek közt az is, hogy csúszik a Somogyi Béla utca felújítása, ahogyan bizonytalanná vált a Szentkirályi utca újjáépítése is, pedig ez utóbbira volt fővárosi pályázati pénz is.
 • Józsefvárost érinti legbrutálisabban Karácsony Gergely a fővárosi köztisztaságot aláásó döntése, kerületünkben ugyanis a fővárosi közterületi kukák közel felét leszerelik.
 • Harmadával csökken a közterületi kukák száma és ritkulnak a szemétszállító járatok is a szemmel láthatóan amúgy is egyre koszosabbá váló Budapesten.
 • Egyre több szemét gyűlik a Szenes Iván téren az ott felhalmozott levélkupac körül. A lehullott faleveleket ugyanis csak tavasszal szállítja el a Főkert, akkor összeesik, és kevesebbszer kell fordulnia a teherautónak. Karácsony Gergelyék szerint ez nem rendetlenség, hanem környezetvédelem. Csak azt nem vették figyelembe, hogy ahol egy kis hulladék van, ott rövid időn belül szeméthegyek nőnek.
 • Nem az önkormányzat szemetel – jelentette ki Pikó András az október 7-én megtartott online lakossági fórumon reagálva azokra a lakossági tapasztalatokra, amelyek a köztisztaság siralmas helyzetére hívják fel a figyelmet.
 • A kísérleti szakasz lezárultával országos szinten folytatódik tovább a Tisztítsuk meg az országot! program – jelentette be Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára sajtótájékoztatón. Sára Botond kormánymegbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy öt éves szabadságvesztéssel is járhat az illegális erdei hulladéklerakás.
 • A koronavírus miatt először úgy volt, hogy nem lesz Józsefvárosban lomtalanítás, majd – feltehetően a lakossági felháborodást látva – mégis megtartják. Ugyanakkor a lomok elszállítása utáni takarítás korántsem zökkenőmentes.